St 
. Internationale Reddingshonden GRoep
      

DisciplinesPuin

De Stichting IRG heeft in het verleden meerdere zoekacties verricht naar vermisten onder het puin in binnen- en buitenland.

Inmiddels is in Nederland in navolging van veel andere landen een zogenaamde USAR eenheid in het leven geroepen.
Hier kunnen enkel politie- en brandweermensen met hun honden aan deelnemen (in verband met aansprakelijkheidsrisico's). Jan Bogers heeft het keuringsreglement voor de USAR eenheid ontwikkeld en is geruime tijd keurmeester geweest.
Vanwege de ontwikkeling van de USAR eenheid, zullen zoekacties naar vermisten onder het puin nog slechts in zeer uitzonderlijke gevallen door ons verricht worden.
Deze discipline wordt door de Stichting nog wel regelmatig geoefend omdat het een zeer waardevolle aanvulling is op de training van een reddingshond.


 

Vlakte
Een hond inzetten op vlakte/heide/bos gebieden is een enorme tijdwinst. Een hond kan vele malen meer terrein in een keer bestrijken dan een persoon. Honden zijn minder goed inzetbaar in dichtbevolkte gebieden, maar afhankelijk van het gebied nog zeer goed in te zetten om parken etc. te doorzoeken. De grote tijdwinst zit hem natuurlijk bij grotere bos- en/of heide gebieden die doorzocht moeten worden.
Helaas zijn zoekacties naar vermisten vaak pas na verloop van vele dagen. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Als er uiteindelijk wel een gebied is om te doorzoeken omdat er een auto, een fiets of andere aanwijzingen zijn gevonden, zijn we vaak meerdere dagen verder.Water
DE echte specialiteit van de St. IRG ligt in het zoeken naar vermisten in het water.
Wij beschikken over speciaal opgeleide teams om slachtoffers te zoeken die vermoedelijk te water zijn geraakt. Al vele, vele jaren worden onze honden hiervoor gevraagd en ingezet. En wij mochten ook al zeer vaak succesvol zijn.

Het zoeken naar slachtoffers in het water geschiedt vanaf de kant, of vanaf de boot. Beide disciplines beheersen onze honden als geen ander.


 

  Deze tekst past u aan door erop te klikken.